Tästä se nyt lähtee! Blogi tuli pitkän harkinnan jälkeen perustettua, ja ruokapäiväkirjakin on jo suunnitteilla. Blogin ulkoasu on vielä kesken, mutta pyrin päivittelemään sekä kirjoituksia että sivuston ulkonäköä tiheään tahtiin. Näin aluksi voisin hieman kertoa itsestäni ja tavoitteistani.

Mistä liikuntainnostus lähti liikkeelle?

Muutin viime syksynä äidin helmoista ensimmäiseen opiskelija-asuntooni, ja yliopistoriennot tulivat viime syksynä tutuksi: baarissa tuli vierailtua parikin kertaa viikossa, ja valkoista pastaa vedin päivittäin. Olin aina ollut ruumiinrakenteeltani siro ja syönyt käytännössä kaiken, mitä eteen oli ilmestynyt. Painosta en ollut huolehtinut koskaan, koska kiloja ei ollut yksinkertaisesti tullut. Oliko kyse sitten hyvästä aineenvaihdunnasta vai iltajumpista ja äidin ruoasta, sitä on hankala sanoa näin jälkikäteen.
Viime vuoden aikana tilanne kuitenkin muuttui, ja rasvaa alkoi kertyä vyötärön ympärille. En itse huomannut muutosta, vaan jatkoin railakasta elämää - mitä nyt kukkaron nyöriä vedin vähän tiukemmalle. Keväällä kotona käydessäni näin kuitenkin perheenjäsenteni ilmeistä, että jotakin oli tapahtunut - eikä muutos ollut mitenkään myönteinen. Vaa'alla käynti pamautti eteen lopullisen totuuden: vuodessa kiloja oli tullut seitsemän, ja vatsamakkarat olivat lisääntyneet puolella. Vertailin tuoreita valokuvia vanhoihin otoksiin ja ihailin parin vuoden takaista kroppaani. Päätin, että epäterveellisiin elämäntapoihin oli tultava muutos.

Mitä olen jo tehnyt, mitä vielä edessä?

Viime kesän aikana liikuin hurjasti ja söin vähän - liian vähän. Saatoin elää päivän parilla ruisleivällä, maitorahkalla ja palalla munakasta, ja päivittäinen kaloriannos jäi usein tuhannen kilokalorin pintaan. Heräsin joka aamu kunnon treenirääkkiin, enkä osannut pysyä enää paikoillaan. Paino oli saatava tippumaan, ja elokuisessa etelän reissussa mitat tulisi olla kunnossa. Painoa tippui parissa kuukaudessa kahdeksan kiloa, ja lähdin hyvin mielin lomareissulle. Espanjalaiseen ruokapöytään astuessani ruokasuunnitelmani menivät kuitenkin uusiksi: missä oli tumma leipä, ja millä korvaisin maitorahkan? Annokset olivat isoja, ja normaaliin kotiruokaan oli palattava. Kolmen viikon reissulla kiloja kertyi takaisin, ja tajusin, etten voisi jatkaa enää yhtä pienillä kalorimäärillä. Muutosten tulisi olla hitaita, mutta pysyviä.

Tämänhetkinen tavoitteeni

Espanjasta kotiin palatessani jätin vaalean leivän pois ja aloin tutkia ruokien kuitupitoisuuksia. Kiinnitin huomiota myös ateriarytmiini. Tällä hetkellä pyrin syömään kolmen tunnin välein noin kuusi ateriaa päivässä ja pitämään päivittäisen kalorimäärän 1200-1500 kalorissa. Proteiinia yritän tankata riittävästi, ja huonot hiilarit olen karsinut minimiin. Lisäksi hommasin itselleni salikortin, ja aikomuksenani on palauttaa iltajumpat elämääni. Sali sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä, joten jumppiin kulkiessa tulee samalla hoidettua lämmittely ja palautuskin.
Tavoitepainonani pidän 52 kiloa (pituus kun on 162cm), mutta mielessäni ei niinkään ole laihdutus vaan kropan kiinteytyminen ja lihasmassan kasvattaminen. Toki vuosia vaivannut pömppömahakin olisi hienoa kadottaa olemattomiin. :)

Antaa matkan startata kohti kevyempää elämää!

Viikonlopputerkuin,
Heidi